SKODA. Przemyślane rozwiązania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • DarekD
    Elegance
    • 2009
    • 926

Zamieszczone przez smug
    No tak, ale ja też mam przedliftową, nawet całą skodę :diabelski_usmiech
    Ja też, ale miałem klapę z szybą bez tych rynienek, tak jak w poliftowej.
    jak jest dużo wody to też kapnie do środka, ale nie tyle co z tamtą klapą.
    Zamieszczone przez smug
    A żeby się do bagażnika nie lała woda to trzeba jednak sobie Fiata 126p vel "Maluch" kupić :lol:
    Albo jakiegoś sedana :diabelski_usmiech
    12-2000r. 1.9 TDI 110KM ASV SOLUTION
    FOTKI - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24820

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Panowie co wy zta tylnia klapą ?? Mi tam po żadnym deszczu nic się do bagażnika nie leje A śnieg, owszem czasami wpadnie, ale tylko wtedy gdy wczesniej nie zmiotę go ręką z krawedzi klapy. Wystarczy przed otworzeiem klapy przejechac ręką po jej krawędziech omiatając je z luźniego śniegu i ... problem z głowy Nad czym tu deliberować ??
      Czarny Elegance

Komentarz

• Leniwiec
        Rider
        • 2009
        • 624
        • Octavia IV (NX3)
        • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

To dorzucę swoje przemyślenia po 6 miesiącach znajomości z Octavią:
        - zaparowujące szyby, szczególnie przednia. Nawet kilka dni po odbiorze auta, więc wilgoci nie powinno być w środku. Jak były mrozy zamarzło mi kilka razy od środka :evil:
        - brak oddzielnego włączania spryskiwaczy reflektorów. Nie ma to jak oszczędności.
        - włącznik ogrzewania lusterek w gałce do ich regulacji. Mi notorycznie zdarza się zapomnieć to wyłączyć. Ogrzewanie tylnej szyby wyłącza się samo po pewnym czasie, a tu grzeje i grzeje.
        - tylna wycieraczka włączająca się przy wstecznym, co na mrozie bywa głupotą. Potrafi się włączyć nie tylko jak pracują przednie, ale również jeśli chwilę wcześniej przednie były tylko raz włączone impulsowo.
        - i na koniec coś, co mogę nazwać tylko kretynizmem ludzi ze Skody - uchwyty na napoje z tyłu tylko dla palaczy :evil: Nie palę, więc nie brałem popielniczek, ale skąd miałem wiedzieć że nie będzie też gdzie butelki włożyć :?: :!: Ani w drzwiach ani w podłokietniku, chociaż miejsca w cholerę.
        Ta ostatnia rzecz mnie wkurza najbardziej.
        Pozdro

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez Leniwiec
          - brak oddzielnego włączania spryskiwaczy reflektorów. Nie ma to jak oszczędności.
          - włącznik ogrzewania lusterek w gałce do ich regulacji. Mi notorycznie zdarza się zapomnieć to wyłączyć. Ogrzewanie tylnej szyby wyłącza się samo po pewnym czasie, a tu grzeje i grzeje.
          - tylna wycieraczka włączająca się przy wstecznym, co na mrozie bywa głupotą. Potrafi się włączyć nie tylko jak pracują przednie, ale również jeśli chwilę wcześniej przednie były tylko raz włączone impulsowo.
          - i na koniec coś, co mogę nazwać tylko kretynizmem ludzi ze Skody - uchwyty na napoje z tyłu tylko dla palaczy :evil: Nie palę, więc nie brałem popielniczek, ale skąd miałem wiedzieć że nie będzie też gdzie butelki włożyć :?: :!: Ani w drzwiach ani w podłokietniku, chociaż miejsca w cholerę.
          trzeba się przed kupnem było orientować :szeroki_usmiech
          oprócz wycieraczki wszystko do obczajenia.
          (w innych autach spryskiwacze reflektorów załączane są osobno?)
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• winni77
            RS
            • 2009
            • 2183
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez szkoda
            Wątpię jako, że jest to prawnie wymagane. Inną sprawą jest, że można to później obchodzić, jeśli się da, a da się w pewien sposób na pewno, zwiększając któryś czas (nie pamiętam dokładnie) od ich włączenia. Ludzie też próbują lekko najpierw włączyć spryskiwacz (podobno wtedy opryski świateł się nie załączają), a później już normalnie spryskiwać szybę (zdajsie do 5 razy, bo potem spryski świateł znów się uruchomią).
            Mój "Batmobil"

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez winni77
              Wątpię jako, że jest to prawnie wymagane. Inną sprawą jest, że można to później obchodzić, jeśli się da, a da się w pewien sposób na pewno, zwiększając któryś czas (nie pamiętam dokładnie) od ich włączenia. Ludzie też próbują lekko najpierw włączyć spryskiwacz (podobno wtedy opryski świateł się nie załączają), a później już normalnie spryskiwać szybę (zdajsie do 5 razy, bo potem spryski świateł znów się uruchomią).
              też mi się tak wydaje, a w okcie obchodzi się to w bardzo prosty sposób, ale już po raz milionowy po prostu nie chce mi się pisać :lol:

no i tego "problemu" nie rozumiem, w Złotej nigdy nie narzekałem na spryskiwacze, jakieś wydumane to trochę (jak cały ten i jemu podobne topiki zresztą).

jak ostatnio zrobiłem trasę z kumplem on ZE spryskami a ja BEZ, to różnica była tylko jedna i drobna -> on miał światła a ja nie.
              chyba logiczne, że jak szyba zafajdana, to i lampy, to jest takie ciężkie do zrozumienia?! :lol:
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• AdamB
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 8033
                • Octavia IV (NX3)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Wycieraczkę tylną chyba da się wyłączyć. Widziałem chyba taką opcje w Vag-comie.
                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez AdamB
                  Wycieraczkę tylną chyba da się wyłączyć. Widziałem chyba taką opcje w Vag-comie.
                  pewnie tak samo jak ten dodatkowy ruch przednich, który też tak wszystkim przeszkadza a ja akurat sobie muszę załączyć bo mi go brakuje
                  no ale jak ktoś lubi się męczyć to kupuje nie to auto
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• sebos
                    Classic
                    • 2008
                    • 10

Jakby był osobny włącznik do sprysków reflektorów to dopiero byłoby przemyślane rozwiązanie. Idąc tą drogą można dodać dodatkowych 50 przycisków do poszczególnych funkcji. Przecież o to chodzi, żeby obsługa była jak najbardziej intuicyjna.

Komentarz

• AdamB
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 8033
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez sebos
                      Jakby był osobny włącznik do sprysków reflektorów to dopiero byłoby przemyślane rozwiązanie. Idąc tą drogą można dodać dodatkowych 50 przycisków do poszczególnych funkcji. Przecież o to chodzi, żeby obsługa była jak najbardziej intuicyjna.
                      A jaki problem jest zrobić osobny włącznik spryskiwaczy? Żaden

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

zaparowujące szyby, szczególnie przednia. Nawet kilka dni po odbiorze auta, więc wilgoci nie powinno być w środku. Jak były mrozy zamarzło mi kilka razy od środka
                        A nie chodziłeś po śniegu przed wejściem do auta i juz masz wilgoć z roztopionego na dywanikach śniegu i powód parowania szyb
                        włącznik ogrzewania lusterek w gałce do ich regulacji. Mi notorycznie zdarza się zapomnieć to wyłączyć
                        Dokładnie, mam to samo. To jest totalnie nieprzemyslane.
                        brak oddzielnego włączania spryskiwaczy reflektorów
                        Mi to wogóle nie przeszkadza. Tak jak napiał Skoda, można to bardzo łatwo obejść ale było już o tym setki razy. Zreszta, zimowego płynu do spryskiwaczy nalałem do pełna w październiku 2009 r. i do tej pory nie musiałem nic uzupełniać. Nawet komunikat ma maxi docie sie jescze nie wyświetlił. Także naprawdę nie rozumiem tych wydumanych problemów ze spryskiwaczami reflektorów.
                        Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zamieszczone przez Big
                          Zreszta, zimowego płynu do spryskiwaczy nalałem do pełna w październiku 2009 r. i do tej pory nie musiałem nic uzupełniać. Nawet komunikat ma maxi docie sie jescze nie wyświetlił.
                          o żesz w mordę :shock:
                          to chyba mało jeździsz, u mnie bez spryskiwacza w tym czasie poszło jakieś 45litrów conajmniej, sądząc po pustych opakowaniach :szeroki_usmiech
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

to chyba mało jeździsz, u mnie bez spryskiwacza w tym czasie poszło jakieś 45litrów conajmniej, sądząc po pustych opakowaniach
                            No duzo nie jeżdżę to fakt, ale mam właczony tryb skandynawski, a to powoduje duzą oszczędnośc płynu
                            Czarny Elegance

Komentarz

• AdamB
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 8033
                              • Octavia IV (NX3)
                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Big
                              Zreszta, zimowego płynu do spryskiwaczy nalałem do pełna w październiku 2009 r. i do tej pory nie musiałem nic uzupełniać.
                              A ile robisz km miesięcznie?

Zamieszczone przez Big
                              Także naprawdę nie rozumiem tych wydumanych problemów ze spryskiwaczami reflektorów.
                              A ja ich rozumiem. Tydzień przed Świętami Bożego Narodzenia jechałem do Austrii przez Niemcy cały czas autostradami. Do granicy w Jędrzychowicach zużyłem 1,5 zbiorniczka płynu do spryskiwaczy (a mam założony 5.5Litra ) przez Niemcy do Austrii i z powrotem do Jędrzychowic zużyłem kolejny zbiornik płynu do spryskiwaczy (ale bardzo oszczędnie był używany). I od granicy do domu kolejny zbiornik. Całe szczęście, że mam spryskiwacze reflektorów na osobny włącznik bo inaczej poszło by płynu dwie bańki więcej. Więc jeżeli ktoś dużo jeździ to ma znaczenie, ale jeżeli ktoś wyjeżdża w niedzielę do kościoła i na obiad do rodziców to znaczenie nie ma ile mu się razy i jak długo włączają.

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

Zamieszczone przez AdamB
                                A ile robisz km miesięcznie?
                                Nigdy nie liczyłem. ale rocznie wychodzi 13 tyś km czyli jak pisałem mało.
                                Czarny Elegance

Komentarz

• TomaszW
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 221
                                  • Volkswagen

A czy jest jakiś czujnik poziomu płynu spryskiwacza w wersji bez Maxi Dota? Już dwa razy byłem bez spryskiwaczy

Komentarz

• winni77
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2183
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez TomaszW
                                    A czy jest jakiś czujnik poziomu płynu spryskiwacza w wersji bez Maxi Dota? Już dwa razy byłem bez spryskiwaczy
                                    Jak dobrze pamiętam, to masz kontrolkę na zegarach informującą o kończącym się płynie. Ale nie wiem czy w każdej wersji jest czujnik.
                                    Mój "Batmobil"

Komentarz

• AdamB
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 8033
                                      • Octavia IV (NX3)
                                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez TomaszW
                                      czujnik w zbiorniczku jest w wersji ze spryskiwaczami lamp, czyli seryjnie np. w wersji Elegance, RS, Scout.

Komentarz

Pracuję...